Πληροφορίες μάθε τη πόλη

info

Οδηγός Βρείτε ότι χρειάζεστε

kavalacity

Εκδηλώσεις ότι "παίζει" στη πόλη

evcal


Εκτύπωση

Οι καμάρες

Δημοσίευση στη κατηγορία Αξιοθέατα

Σας άρεσε το άρθρο?
(2 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

kamares1

Πες μου λίγα λόγια…

Οι Καμάρες είναι το "σήμα κατατεθέν" της πόλης.  Είναι ένα εντυπωσιακό μνημείο, σχετικά κοντά στο κέντρο της πόλης, μήκους 280 μέτρων που αποτελείται από 60 αψίδες, τεσσάρων διαφορετικών μεγεθών με μέγιστο ύψος τα 25 μέτρα.


Ποια είναι η διαδρομή του στο χρόνο;

Οι Καμάρες φτιάχτηκαν κατά τη Βυζαντινή περίοδο και το Μεσαιωνικό Υδραγωγείο που αποτελούσε την τοξωτή γέφυρα μεταξύ της παλαιάς πόλης (σημερινή συνοικία της Παναγίας) και των απέναντι λόφων (σημερινές συνοικίες Τιμίου Σταυρού και Αγ. Κωνσταντίνου) με σκοπό τη μεταφορά νερού. Δέχτηκε μεγάλες επισκευές επί Τουρκοκρατίας, ιδιαιτέρως τον 16ο αιώνα και επί κυριαρχίας του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς.

Γιατί να πάω;

Γιατί παρόμοια μνημεία σπάνια συναντάς. Καμάρα μπορείς να βρεις σε αρκετές πόλεις αλλά τόσο μεγάλο και επιβλητικό μνημείο, το οποίο μάλιστα δε φτιάχτηκε "προς τιμήν" κάποιου αλλά εξυπηρετούσε ένα καίριο σκοπό στο παρελθόν, δύσκολα θα βρεθεί στο δρόμο σου.

"Get the Flash Player" "to see this gallery."

Πως θα πάω;

Πολύ εύκολα, αρκεί να φτάσεις μέχρι την πλατεία της πόλης, από όπου απέχει μόλις 100 μέτρα προς τα ανατολικά. Άλλωστε η χερσόνησος της Παναγίας (με το κάστρο της Καβάλας), που φαίνονται από το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, είναι το μέρος που "καταλήγουν" οι Καμάρες.

Πηγή: «Μεσαιωνικό Υδραγωγείο Καβάλας – Καμάρες», Έκδοση της 12ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Καβάλα, 2008

Share

2009©Kavalacity.net