Πληροφορίες μάθε τη πόλη

info

Οδηγός Βρείτε ότι χρειάζεστε

kavalacity

Εκδηλώσεις ότι "παίζει" στη πόλη

evcal


Εκτύπωση

Ο Πύργος της Απολλωνίας

Συγγραφέας: Administrator.... Δημοσίευση στη κατηγορία Αξιοθέατα

Σας άρεσε το άρθρο?
(1 ψήφος, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)
pyrgos_apollonias

Πες μου λίγα λόγια...

Ο "πύργος της Απολλωνίας", που χρονολογείται περίπου τον 14ο αιώνα, βρίσκεται στη νότια πλευρά της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας, ανάμεσα στις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα και στον κόλπο των Ελευθερών. Το κτίσμα είχε στρατιωτικό σκοπό. Φτιάχτηκε για να ελέγχει τις κινήσεις σε όλη τη θαλάσσια περιοχή, από την Καβάλα (τότε Χριστούπολη) έως το Άγιο Όρος.  Το όνομά του μάλλον το πήρε από τη λανθασμένη εκτίμηση της εποχής για την ακριβή θέση της αρχαίας πόλης της Απολλωνίας.

Γιατί να πάω;

Γιατί είναι ένα εντυπωσιακό κτίσμα που δείχνει με ανάγλυφο τρόπο τη στρατιωτική μέθοδο κτισίματος της εποχής. Ο πύργος, κτισμένος με χονδροδουλεμένους λίθους, περιβάλλεται από εξωτερικό περίβολο και έχει "υπολείμματα" βοηθητικών κτισμάτων τόσο μέσα, όσο και έξω από αυτόν. Οι διαστάσεις του πύργου είναι 11x10μ. και σώζεται σε μεγάλο ύψος σε καλή κατάσταση. Αν σταθείς για λίγο στην είσοδό του που βρίσκεται στη νότια πλευρά και στα δύο μέτρα ύψος, σίγουρα να νιώσεις για λίγο την αίσθηση του στρατιωτικού που ήλεγχε την περιοχή. Το εσωτερικό του πύργου, αποτελείται από 4 ορόφους, κατά κύριο λόγο με ξύλινα δάπεδα, και στην κορυφή του υπήρχαν οι επάλξεις και πιθανότατα ένα δωματιάκι, τα οποία όμως δε σώζονται μέχρι σήμερα.

Από την άλλη, θα έπρεπε να πας ως τον πύργο για να απολαύσεις και την περιοχή. Για παράδειγμα, αν ακολουθήσεις το χωματόδρομο που βρίσκεται κοντά στον πύργο, θα καταλήξεις σε μία παραλία που θα σου προσφέρει απέραντο γαλάζιο, ηρεμία και γαλήνη. Η πετσέτα και το μπάνιο ενδείκνυνται τους θερινούς μήνες.

Πως θα πάω;

Ξεκινώντας από Καβάλα, παίρνεις την παλιά εθνική οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης (όχι την Εγνατία!) και ακολουθείς τα χωριά Παλιό – Ηρακλείτσα – Πέραμος. Μετά από 40 περίπου χιλιόμετρα θα βρεις τον πύργο μπροστά σου.

Share

2009©Kavalacity.net