Πληροφορίες μάθε τη πόλη

info

Οδηγός Βρείτε ότι χρειάζεστε

kavalacity

Εκδηλώσεις ότι "παίζει" στη πόλη

evcal


Εκτύπωση

Το σπίτι του Μεχμέτ Αλή

Δημοσίευση στη κατηγορία Αξιοθέατα

Σας άρεσε το άρθρο?
(15 ψήφοι, μέση τιμή 4.53 από τα 5 αστέρια)

Πες μου λίγα λόγια…

mexmet_aliΤο σπίτι του Μεχμέτ Αλή είναι ένα πανέμορφο οικοδόμημα που χτίστηκε στα 1720 και σώζεται μέχρι σήμερα σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Εκεί γεννήθηκε ο πασάς της Αιγύπτου το 1769, κάτοικος μιας πόλη που έζησε, αγάπησε και ευεργέτησε. Υπήρξε ο ιδρυτής της τελευταίας Αιγυπτιακής Δυναστείας και πατέρας του περίφημου Ιμπραήμ της ελληνικής επανάστασης. Ο Μεχμέτ Αλή είχε εντυπωσιακή και αξιοθαύμαστη σταδιοδρομία από τη στιγμή που μπήκε στο στρατό.

Αναγνωρίστηκε ως πασάς της Αιγύπτου το 1807 και ως κληρονομικό δώρο του δόθηκε ολόκληρο το νησί της Θάσου, την οποία εκμεταλλεύτηκε και χρησιμοποίησε τα έσοδα που του προσέφερε για φιλανθρωπικούς σκοπούς, κυρίως μέσω του Ιμαρέτ.

Το σπίτι του Μεχμέτ Αλή έχει δύο ορόφους. Ο κάτω όροφος υπήρξε στάβλος και κουζίνα ενώ ο πάνω όροφος είχε τα ιδιαίτερα δωμάτια για το χαρέμι και τον ίδιο τον πασά. Η θέση του σπιτιού είναι σε κομβικό σημείο με θέα και στις δύο πλευρές της χερσονήσου της παλιάς πόλης.

Γιατί να πάω;

Μέχρι πριν λίγα χρόνια θα μπορούσες να πας για να "ζήσεις το σπίτι στην εποχή του" καθώς λειτουργούσε ως μουσείο με πολλά και ενδιαφέροντα εκθέματα. Πλέον είναι μια πολύ ζεστή γωνιά της πόλης που ανοίγει τις πόρτες της κυρίως τις απογευματινές ώρες και λειτουργεί ως καφέ μπαρ.

Πρέπει όμως να πας και για να επισκεφτείς τον πανέμορφο μπρούτζινο έφιππο ανδριάντα, έργο του γλύπτη Δημητριάδη, που έστησαν προς τιμήν του Μεχμέτ Αλή οι Έλληνες της Αιγύπτου, μπροστά στο πατρικό του σπίτι, στην άκρη της χερσονήσου της παλιάς πόλης.

"Get the Flash Player" "to see this gallery."

Πως θα πάω;

Κατά κύριο λόγο με τα πόδια, καθώς το παρκάρισμα στη συνοικία της Παναγίας δεν είναι και το ευκολότερο. Από την κεντρική πλατεία της πόλης, μπαίνεις στο στενό δρομάκι της οδού Ύδρας και συνεχίζοντας ξεκινάς να ανηφορίζεις το λιθόστρωτο δρόμο της Θ.Πουλίδου που θα σε οδηγήσει στο σπίτι του Μεχμέτ Αλή, που βρίσκεται πριν την εκκλησία της Παναγίας και το Φάρο της πόλης.

Μία ακόμη λύση είναι το τρενάκι του Δήμου που, χωρίς εισιτήριο, μεταφέρει πολίτες και τουρίστες γύρω από όλη τη χερσόνησο της παλιάς πόλης. Μπορείς λοιπόν να το χρησιμοποιήσεις και να κατέβεις σε μία του στάση, κάνοντας έτσι και μία βόλτα στην παλιά πόλη πριν καταλήξεις στο σπίτι του Μεχμέτ Αλή. Το τρενάκι ξεκινά μπροστά από την Εθνική τράπεζα, στην κεντρική πλατεία και λειτουργεί κατά κύριο λόγο ώρες καταστημάτων.

Share

2009©Kavalacity.net