Πληροφορίες μάθε τη πόλη

info

Οδηγός Βρείτε ότι χρειάζεστε

kavalacity

Εκδηλώσεις ότι "παίζει" στη πόλη

evcal


Εκτύπωση

Το Φρούριο

Δημοσίευση στη κατηγορία Αξιοθέατα

Σας άρεσε το άρθρο?
(2 ψήφοι, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

kastro1

Πες μου λίγα λόγια…

Αυτό που πρωτοαντικρίζεις, φτάνοντας στην Καβάλα, είναι το φρούριο, εντυπωσιακά χτισμένο στην κορυφή της χερσονήσου της παλιάς πόλης. Όπως κάθε παρόμοιο Βυζαντινό κτίσμα οχύρωσης, έχει δύο επίπεδα "άμυνας": τον εξωτερικό περίβολο, που "αγκαλιάζει" σχεδόν ολόκληρη τη συνοικία της σημερινής Παναγίας, και την ακρόπολη, δηλαδή το κυρίως Φρούριο της πόλης. Φυσικά το σημαντικότερο κομμάτι ήταν η ακρόπολη ή εσωτερικός περίβολος, όπου εκεί κατά κύριο λόγο γραφόταν η ιστορία του κάστρου διαμέσου των αιώνων.

Εκεί υπήρχαν οι αποθήκες πυρομαχικών και τροφίμων, η δεξαμενή νερού (εξίσου σημαντική για την εποχή), τα καταλύματα στέγασης της φρουράς και των αξιωματικών, η φυλακή και φυσικά ο μεγάλος πύργος, στο κέντρου του περιβόλου και μακριά από τις πολεμίστρες, προσφέροντας έτσι στους "αμυνόμενους" μία τελευταία ευκαιρία. Άλλαξε μορφή στη διάρκεια του χρόνου, ιδιαιτέρως στον εξωτερικό περίβολο, καθώς υπέστη πυρκαγιές, επιθέσεις και  βεβαίως φυσική φθορά. Από την άλλη, ανακατασκευάστηκε και γιγαντώθηκε (με το κτίσιμο των νέων τειχών) κυρίως από τους Τούρκους το 1425 αλλά και προς τα τέλη του 17 αιώνα, καθώς άλλαξαν και οι ανάγκες άμυνας.

Ποια είναι η διαδρομή του στο χρόνο;

Χτίστηκε περίπου τον 12ο αιώνα με ακατέργαστες πέτρες τοπικού γρανίτη. Από τότε και μετά αναφέρεται σε διάφορες πηγές κατά κύριο λόγο ως ο βασικός στόχος του κάθε εν δυνάμει κυρίαρχου της περιοχής καθώς αποτελούσε το σημαντικότερο αμυντικό οχυρό της.

Όπως ήταν φυσικό άλλαξε πολλές φορές χέρια, καθώς από τους Βυζαντινούς πέρασε στους Λομβαρδούς, στους Φράγκους, ξανά στους Βυζαντινούς στη συνέχεια στους Τούρκους πριν καταλήξει στους Έλληνες. Η κατοχή του έδινε μία μεγάλη δύναμη στους κατακτητές, ιδιαιτέρως αν αναλογιστεί κανείς πως όταν πρωτοφτιάχτηκε δεν ήταν ακόμη διαδεδομένη η χρήστη της πυρίτιδας ως πολεμική τεχνική. Έτσι το φρούριο κατά κύριο λόγο προστάτευε τους κατοίκους του από τόξα και βέλη, κάτι που το έκανε ακόμη πιο σημαντικό από ότι φανταζόμαστε σήμερα.

Από το 16ο αιώνα και μετά αλλάζει η χρηστικότητα του φρούριου, καθώς παύουν πλέον να υπάρχουν εξωτερικές επιθέσεις, και αποκτά έναν πιο "διοικητικό" χαρακτήρα. Δε φυλάσσεται από μεγάλη φρουρά και τα κανόνια του είναι πλέον πεπαλαιωμένα καθώς η συντήρησή του είναι ασήμαντη. Πολλοί χώροι του μετατρέπονται για να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις νέες ανάγκες. Από το 17ο αιώνα χρησιμεύει και ως τόπος εξορίας και φυλάκισης υπηκόων του σουλτάνου (στο περίφημο μεγάλο σκοτεινό υπόγειο) και μάλιστα σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, καθώς οι Οθωμανοί δαπανούσαν ελάχιστα χρήματα για τη συντήρησή του. Ο χώρος της φυλακής παραμένει ως και σήμερα σχεδόν άθικτος.

Με την ίδρυση της πόλης της Καβάλας (πρώην Χριστούπολη), που χρονολογείται στις αρχές του 16ου αιώνα, μέσα στο φρούριο εγκαθίστανται όλες οι διοικητικές αρχές της ευρύτερης περιοχής κάτι που διαρκεί ως το 1885 περίπου όταν και μετακινούνται σε άλλο σημείο της πόλης. Ο πολεμικός εξοπλισμός αποσύρεται και το φρούριο ουσιαστικά αχρηστεύεται. Στις αρχές του 20ου αιώνα ο χεδίβης της Αιγύπτου Αμπάς Χιλμί το αγοράζειαπό τους Τούρκους για να εγκαταστήσει βιομηχανική και βιοτεχνική σχολή. Το σχέδιο αυτό δεν υλοποιήθηκε ποτέ, ευτυχώς για εμάς, καθώς πιθανόν θα άλλαζε τη μορφή και το χαρακτήρα του φρούριου. Έκτοτε, ο χώρος πέρασε στα χέρια των Καβαλιωτών, με το Δήμο Καβάλας να το αγοράζει και επίσημα έναντι 40.000 δραχμών (δηλαδή περίπου 120 €;) από την Αιγυπτιακή κυβέρνηση. Ο ρόλος του έπαψε να είναι, έστω και στο ελάχιστο, στρατιωτικός, και "φιλοξενούσε" πλέον από αγώνες ποδοσφαίρου των κατοίκων της Παναγίας ως σχολικές εκδρομές και από αγώνες πάλης μεγαλόσωμων ανδρών μέχρι ρομαντικές βόλτες ερωτευμένων ζευγαριών.

Γιατί να πάω;

Πρέπει να πας στο φρούριο της Καβάλας γιατί είναι από τα αξιοθέατα εκείνα της κάθε πόλης που οφείλεις να επισκεφτείς, αν θες να λες πως πέρασες από την περιοχή. Μόλις μπεις στο χώρο της ακρόπολης σίγουρα θα νιώσεις ένα κομμάτι της ιστορίας που κουβαλάει. Ειδικά αν είσαι τυχερός και είναι ανοιχτό το μεγάλο σκοτεινό υπόγειο που αποτελούσε τη φυλακή, θα περάσεις μερικές ανατριχιαστικές στιγμές. Μην ξεχάσεις φυσικά τη φωτογραφική σου μηχανή γιατί εκτός από τις σκηνές που σου προσφέρει το ίδιο το εσωτερικό του κάστρου, πρέπει σίγουρα να απαθανατίσεις τη θέα της Καβάλας και του λιμανιού, μεσα από τις πολεμίστρες.

"Get the Flash Player" "to see this gallery."

Πως θα πάω;

Το φρούριο της Καβάλας φαίνεται από το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και είναι σχετικά εύκολο να το επισκεφτείς. Υπάρχουν δύο δρόμοι που μπορείς να ακολουθήσεις. Ο πρώτος είναι κοντά στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ρωτώντας οποιονδήποτε Καβαλιώτη μπορείς να βρεις το λιθόστρωτο δρομάκι της Θ. Πουλίδου που θα σε οδηγήσει στα στενά της χερσονήσου της Παναγίας. Αν επιλέξεις αυτή τη διαδρομή θα έχεις τη δυνατότητα να πιεις τον καφέ σου στις καφετέριες αλλά και να απολαύσεις το φαγητό σου στις ταβέρνες της περιοχής, να θαυμάσεις το περίφημο Ιμαρέτ αλλά και, με μια μικρή παράκαμψη, να επισκεφτείς τον εντυπωσιακό φάρο της πόλης.

Αν θέλεις κάτι πιο σύντομο, αλλά ίσως και πιο κουραστικό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το δρόμο που ξεκινά από τις Καμάρες, τις οποίες είναι επίσης εύκολο να εντοπίσεις. Από την τελευταία δεξιά Καμάρα αρχίζει μία εξίσου όμορφη διαδρομή με απότομες όμως ανηφόρες που καταλήγει στο Φρούριο. Στο μέσο, που σίγουρα θα σταματήσεις να ξεκουραστείς, θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις από ψηλά το καρνάγιο της πόλης, θέαμα πραγματικά μοναδικό.
Όποιον δρόμο και αν διαλέξεις σου προτείνω να μη χρησιμοποιήσεις αυτοκίνητο καθώς τα δρομάκια είναι στενά και το παρκινγκ ιδιαιτέρως δύσκολο. Και φυσικά περπατώντας θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις την πανέμορφη συνοικία της Παναγίας.

Τέλος, ως εναλλακτική λύση, μπορείς να περιμένεις στην είσοδο της Εθνικής Τράπεζας, δίπλα στην κεντρική πλατεία, το Δημοτικό τρενάκι που δωρεάν (μέχρι νεοτέρας) θα σε μεταφέρει μέχρι ενός σημείου, αρκετά κοντά στο φρούριο.
Ούτως ή άλλως, πριν ξεκινήσεις καλό θα ήταν να ρωτήσεις στο Τουριστικό Περίπτερο του Δήμου (απέναντι από την κεντρική πλατεία και μόλις 30 μέτρα από την αφετηρία του τρένου) το ωράριο λειτουργίας του φρούριου για να μην ταλαιπωρηθείς χωρίς λόγο.

Περισσότερα για το Φρούριο μπορείτε να δείτε στο http://www.castle-kavala.gr/

Share

2009©Kavalacity.net