Εκτύπωση

Γιάννη μου το καντήλι σου 45

Συγγραφέας: Αλέξανδρος Ταμπάκης.... Δημοσίευση στη κατηγορία Ο Αλέξανδρος Ταμπάκης γράφει...

Σας άρεσε το άρθρο?
(1 ψήφος, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)

giannis-kantili

Ο καθένας έχει δικαίωμα να λέει ότι θέλει Γιάννη μου. Αυτό ονομάζεται ελευθερία του λόγου.

Ο Πανούσης για τον Νταλάρα, ο φίλαθλος για τη μάνα του διαιτητή, ο Λαζόπουλος για τους καρεκλοκεύνταυρους γενικώς και για τους καθηλωμένους σε αναπηρικό αμαξίδιο ειδικώς, ..

 

dpselection.net

Το ενδιαφέρον είναι να ψάξεις τα κίνητρα που ωθούν το κάθε πρόσωπο σε δηλώσεις. Στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι η προσωπική προβολή. Με τα social media να έχουν πάρει την θέση της επικοινωνίας και της ενημέρωσης (ταυτόχρονα, γι αυτό και είναι τόσο επιτυχημένα) είναι αναμενόμενο το κάθε πρόσωπο που επιβιώνει-γιατί και αυτό μια δουλειά είναι στο κάτω-κάτω- να θέλει και να κάνει «δηλώσεις που σοκάρουν».

Το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι η αντίδραση. "Άλλωστε η Η φήμη και η δυσφήμηση, είναι ξέρεις και τα δύο διαφήμιση" έλεγε ο "ακαδημαϊκός" Β. Νικολαΐδης. Οπότε όλοι οι άνθρωποι των media (sic) βγαίνουν στο παιχνίδι των αντιδράσεων, με οποιοδήποτε κόστος.

Άλλος θα προβάλει την προσωπική του επιτυχία ή/και δράμα (σε αρκετές περιπτώσεις αυτά ταυτίζονται), άλλος τις σεξουαλικές του προτιμήσεις και επιδόσεις, άλλος τις θέσεις κα δεξιότητές του. Το ζητούμενο δεν είναι να γίνουν αρεστοί, αλλά να συζητηθούν, διότι έτσι θα βγάλουν το μισθό τους.

Το ερώτημα είναι ποιος νοιάζεται. Σίγουρα λιγότερος κόσμος από ότι θέλουν να εμφανίζουν τα κάθε είδους μέσα που ασχολούνται με τέτοια θέματα. Όχι ότι δεν υπάρχουν ψυχολογικοί κοινωνικοί ή προσωπικοί λόγοι, που έχουν αναλυθεί και επαρκώς από τους ειδικούς σε θέματα ανθρώπινης συμπεριφοράς, που αιτιολογούν τις ανάλογες συμπεριφορές.

Ο στόχος όμως δεν είναι το κομμάτι του πληθυσμού που ούτως ή άλλως προτιμά να ασχολείται με τις ζωές των άλλων. Ο πραγματικός στόχος είναι η εικονική αύξηση των αριθμών μέσω της υπέρ-προβολής. Να γίνεται σούσουρο δηλαδή, ξεχνώντας σε αρκετές περιπτώσεις ποιο ήταν το αρχικό ζητούμενο. Πλήρης αποπροσανατολισμός.

Το κόλπο είναι παλιό και βασίζεται στο αρχέγονο ένστικτο που ενεργοποιείται σε κάθε κατάσταση σύγκρουσης: φυγή ή μάχη. Έτσι, όταν θα βομβαρδιστούμε από την «είδηση» της συνέντευξης της Τζούλιας (μια η Τζούλια και ένα το κόμμα, μην ρωτάς πως και γιατί) στην οποία εξηγεί τους λόγους που την ώθησαν να γίνει πορνοσταρ, ενεργοποιώντας τον μηχανισμό που λέγαμε ποιο πάνω θα καταλήξουμε σε γενικές γραμμές σε δύο αντιδράσεις

–το καημένο το κορίτσι.

-Άντε μωρέ με το ξέκωλο.

Και στις δυο περιπτώσεις, ο στόχος επετεύχθη. Ο «κόσμος» ασχολήθηκε, με ότι αυτό συνεπάγεται ηθικά κοινωνικά και οικονομικά.

Υπάρχει όμως και μια διαφορετικού τύπου αντίδραση, αυτή του γύλου μπροστά στο δόλωμα: η αδιαφορία. Να φέρω σε αυτό το σημείο ένα ερώτημα/παράδειγμα: Ποιος από τους τελευταίους 4 πρωθυπουργούς της Ελλάδας δήλωσε ξεκάθαρα ότι η οικονομία της χώρας θα πάει καλύτερα; Η απάντηση είναι όλοι. Έχει καμιά σημασία τι δήλωναν οι πολιτικοί άρχοντες τα τελευταία 8 χρόνια για την οικονομία; Καμία απολύτως. Είτε έλεγαν ψέματα εν γνώσει τους είτε είχαν πλήρη άγνοια για το τι έκαναν και ψήφιζαν (αποδεδειγμένα πλέον και τα δύο).

Το μόνο που τελικά έμεινε, είναι η αιτιολόγηση της δικής τους ύπαρξης, μέσω της προβολής του ρόλου τους.

Συνεπώς Γιάννη μου, ο καθένας έχει δικαίωμα να λέει ότι θέλει, αλλά ταυτόχρονα φέρει και στο ακέραιο την ευθύνη για τα όσα έχει πει. Και καλό θα είναι να κρίνεται η φερεγγυότητά του από όσα έχει δηλώσει σε συνάρτηση με το τι πραγματικά έκανε. Και όχι με το τι ήθελε, σκόπευε αλλά δεν τον άφησαν οι συνθήκες ή σκεπτόταν να κάνει.

Όπως λοιπόν δεν θα έπαιρνες συμβουλές για την προσωπική σου ζωή από παρουσιάστρια μεσημεριανής εκπομπής, διότι βρίσκεται στη θέση της μόνο για να προβάλλει μια πρόκληση, για τους ίδιους λόγους στερείται νοήματος το να παίρνεις στα σοβαρά πολιτικά στελέχη, τηλεοπτικούς καλλιτέχνες, προσωπικότητες - εφευρέσεις των media- και γενικά επαγγελματίες της (αυτό)εικόνας. Διότι απλώς θέλουν να δηλώσουν ότι υπάρχουν.

Εσύ;

 

Share

2009©Kavalacity.net