Πληροφορίες μάθε τη πόλη

info

Οδηγός Βρείτε ότι χρειάζεστε

kavalacity

Εκδηλώσεις ότι "παίζει" στη πόλη

evcal


Εκτύπωση

Πλατεία Φουάτ*

Δημοσίευση στη κατηγορία Αξιοθέατα

Σας άρεσε το άρθρο?
(8 ψήφοι, μέση τιμή 4.75 από τα 5 αστέρια)

Πες μου λίγα λόγια…

plateia_oldΜε τον τίτλο "Πλατεία Φουάτ" ονόμαζαν οι παλαιοί Καβαλιώτες τη σημερινή πλατεία Ελευθερίας, τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη της πόλης. Είναι μια ονομασία που εξαφανίστηκε πριν μερικές δεκαετίες και στην προσπάθεια "αποτουρκοποίησης" της πόλης. Πολλοί την αποκαλούν λανθασμένα και "πλατεία Ομονοίας" λόγω της γειτνίασής της με την ομώνυμη οδό και κατ' αντιγραφή της αντίστοιχης αθηναϊκής.

Η πλατεία, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και πολύ κοντά στο λιμάνι, έχει παραλληλόγραμμο σχήμα, περιλαμβάνει σιντριβάνια και χώρους ξεκούρασης των πολιτών και περιβάλλεται από εμπορικά καταστήματα και τράπεζες. Είναι ο χώρος στον οποίο έχουν "γραφεί" τα σημαντικότερα γεγονότα της πόλης, από κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις που άλλαξαν την ιστορία της, έως ομιλίες σημαντικών ανθρώπων και τέλεση εκδηλώσεων.

Γιατί να πάω;

Θα πας φυσικά, ειδικά το πρωί, για να ταΐσεις τα περιστέρια, και να ζήσεις σε ένα μικρό περιβάλλον "χωριού" στο κέντρο μιας σύγχρονης πόλης. Άλλωστε, αν κάνεις βόλτα στην Καβάλα, δε γίνεται να μην περάσεις από εκεί, αφού βρίσκεται μεταξύ των οδών Βενιζέλου και Ομονοίας και σχεδόν "στην είσοδο" της χερσονήσου της παλιάς πόλης. Στο χώρο λειτουργεί και μικρή καφετέρια από όπου μπορείς να προμηθευτείς και το καλαμπόκι…

Πως θα πάω;

Ακολουθώντας το δρόμο δίπλα στο λιμάνι και με κατεύθυνση το φρούριο της πόλης, θα συναντήσεις την πλατεία στα αριστερά σου. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει αν ακολουθήσεις την οδό Ελ. Βενιζέλου.

Share

2009©Kavalacity.net