Πληροφορίες μάθε τη πόλη

info

Οδηγός Βρείτε ότι χρειάζεστε

kavalacity

Εκδηλώσεις ότι "παίζει" στη πόλη

evcal


Εκτύπωση

Η συνοικία της Παναγίας

Δημοσίευση στη κατηγορία Αξιοθέατα

Σας άρεσε το άρθρο?
(2 ψήφοι, μέση τιμή 3.00 από τα 5 αστέρια)

panagia1

Πες μου λίγα λόγια…

Η συνοικία της Παναγίας είναι ένας τόπος που κουβαλάει μεγάλη ιστορία, κυρίως γιατί το μεγαλύτερο μέρος της αγκαλιάζεται από τον εξωτερικό περίβολο του κάστρου. Αποκαλείται και "παλαιά πόλη" της Καβάλας διότι ήταν το μόνο κατοικήσιμο μέρος της περιοχής έως τον 17ο περίπου αιώνα, όταν και η πόλη εξαπλώθηκε και στους γύρω λόφους. "Τοποθετημένη" πάνω σε χερσόνησο και έχοντας στην κορυφή της το κάστρο της πόλης, φαίνεται να προσκαλεί κάθε επισκέπτη της περιοχής από την πρώτη κιόλας ματιά.

Γιατί να πάω;

Πρέπει να πας γιατί αλλιώς θα έχεις χάσει ίσως το πιο γραφικό μέρος της πόλης.

Πρέπει να πας να έχεις την ευκαιρία να δεις από κοντά το Ιμαρέτ. Ένα κτίσμα Ισλαμικής αρχιτεκτονικής που φτιάχτηκε από το Μεχμέτ Αλί, τον ιδρυτή της τελευταίας Αιγυπτιακής δυναστείας, και σώζεται μέχρι σήμερα σχεδόν ακέραιο. Ο σκοπός κατασκευής του ήταν κυρίως φιλανθρωπικός, και αποτελούσε προσφορά του βαλή της Αιγύπτου στην πόλη που αγάπησε και γενέτειρά του. Στην πορεία χρησιμοποιήθηκε ως χώρος φιλοξενίας  προσφύγων ενώ για πολλά χρόνια παρέμεινε σφραγισμένο, έως ότου αποφασιστεί ο τρόπος χρήσης του. Τελικά το 2001 ενοικιάστηκε σε επιχειρηματία της Καβάλας για 50 χρόνια, αναστηλώθηκε και σήμερα είναι ένα πολυτελέστατο ξενοδοχείο που κρατάει όμως όλα τα στοιχεία της εποχής του. Μπορείς λοιπόν να το επισκεφτείς απολαμβάνοντας τουλάχιστον έναν καφέ ή ένα γεύμα.

Πρέπει να πας στη συνοικία της Παναγίας για να μπορέσεις να δεις από κοντά το σπίτι του Μεχμέτ Αλί που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Να κάνεις μία βόλτα στην πλατεία που βρίσκεται γύρω από το σπίτι και να "γνωρίσεις" το σουλτάνο της Αιγύπτου παρατηρώντας το μπρούτζινο ανδριάντα που φτιάχτηκε το 1934 προς τιμήν του.

Πρέπει επίσης να πας για να απολαύσεις τη θέα από το φάρο της πόλης. Βρίσκεται ακριβώς μετά τον Ιερό Ναό της Παναγίας που στέκεται επιβλητικά στην άκρη της χερσονήσου.
Τέλος, πρέπει να πας για να περπατήσεις στα στενά λιθόστρωτα σοκάκια τα οποία μπορούν να σε οδηγήσουν τόσο στο κάστρο όσο στο γύρο της συνοικίας. Μία διαδρομή που σε κάθε της σημείο σε αποζημιώνει με την απολαυστική θέα που σου προσφέρει.

Αν επισκεφτείς την περιοχή καλοκαίρι, μη διστάσεις να κάνεις μία βουτιά από τα βράχια που περιτριγυρίζουν τη χερσόνησο. Μία γρήγορη διαδρομή είναι το μονοπάτι λίγων δεκάδων μέτρων κάτω από το φάρο.

"Get the Flash Player" "to see this gallery."

Πως θα πάω;

Ρωτώντας οποιονδήποτε Καβαλιώτη μπορείς να βρεις το λιθόστρωτο δρομάκι της Θ. Πουλίδου. Αυτό θα σε οδηγήσει στα στενά της χερσονήσου της Παναγίας. Σε αυτή τη διαδρομή θα έχεις τη δυνατότητα να πιεις τον καφέ σου στις καφετέριες αλλά και να απολαύσεις το φαγητό σου στις ταβέρνες της περιοχής. Αυτός είναι και ο πιο γρήγορος δρόμος για να φτάσεις στο Ιμαρέτ, στο σπίτι του Μεχμέτ Αλί και στο φάρο.

Καλό είναι να μη χρησιμοποιήσεις αυτοκίνητο καθώς τα δρομάκια είναι στενά και το παρκινγκ ιδιαιτέρως δύσκολο.

Ως εναλλακτική λύση, μπορείς να περιμένεις στην είσοδο της Εθνικής Τράπεζας, δίπλα στην κεντρική πλατεία, το Δημοτικό τρενάκι που δωρεάν (μέχρι νεοτέρας) θα σε "ξεναγήσει" στη συνοικία.

Share

2009©Kavalacity.net