Εκτύπωση

Εκδηλώσεις

Δημοσίευση στη κατηγορία Καβάλα

Σας άρεσε το άρθρο?
(1 ψήφος, μέση τιμή 5.00 από τα 5 αστέρια)
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ 

Τα Ελευθέρια

Γιορτή αφιερωμένη στην απελευθέρωση της Καβάλας από τους Βούλγαρους (26 Ιουνίου 1913).

Οι εκδηλώσεις αυτές, υπό την επίβλεψη του δήμου Καβάλας, γίνονται κάθε δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και περιλαμβάνουν μουσικές συναυλίες, θεατρικές και εικαστικές παραστάσεις.

Τα δρώμενα λαμβάνουν χώρα στην πλατεία της πόλης, το λιμάνι και στο υπαίθριο θέατρο του κάστρου.

Φεστιβάλ Φιλίππων

Το φεστιβάλ αυτό διεξάγεται από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων κατά κύριο λόγο αλλά και σε γύρω χώρους.

Είναι ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της χώρας μας και το κυριότερο πολιτιστικό γεγονός του νομού. Για πρώτη φορά  διοργανώθηκε το 1957 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με ιδιαίτερη επιτυχία τόσο στους Καβαλιώτες όσο και πολλούς επισκέπτες.

Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του φεστιβάλ περιλαμβάνουν παραστάσεις αρχαίου και νέου θεάτρου, μουσικές συναυλίες και παραστάσεις κλασικού χορού, αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζονται συγκροτήματα και ορχήστρες διεθνούς φήμης.

COSMOPOLIS

Το φεστιβάλ Cosmopolis που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2000 είχε ως βασική ιδέα την παρουσίαση των πολιτισμών του κόσμου, μέσα από τις πτυχές που χαρακτηρίζουν τον καθένα από αυτούς. Έτσι, οι Καβαλιώτες αλλά και χιλιάδες επισκέπτες εδώ και πολλά χρόνια έχουν την ευκαιρία δωρεάν να γνωρίσουν γείτονες ή μακρινούς λαούς μέσα από τη μουσική, το χορό, το φαγητό αλλά και τις λαϊκές δημιουργίες. Η επικοινωνία με τους ανθρώπους των αποστολών που φιλοξενούνται στην πόλη είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και ανοίγει τους ορίζοντες των πολιτών στις διαφορετικές παραδόσεις και τους πολιτισμούς.

Η γιορτή αυτή κρατά για αρκετές ημέρες και πραγματοποιείται το καλοκαίρι κυρίως στην παραδοσιακή χερσόνησο της Παναγίας.

Δυστυχώς, οικονομικοί αλλά και πρακτικοί λόγοι δεν επέτρεψαν το 2010 να πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ ενώ και το 2009 περιορίστηκε στο παιδοcosmopolis, με εκδηλώσεις και συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν στο πάρκο της πόλης.

Ευχή όλων φυσικά είναι να λάβει χώρα ξανά τις επόμενες χρονιές στην πρότερη μορφή του που ήταν ιδιαιτέρως επιτυχημένη.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο: www.kavala-cosmopolis.com.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΓΥΡΩ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Φεστιβάλ Θάσου

Το φεστιβάλ αυτό που ήταν ενσωματωμένο στο φεστιβάλ Φιλίππων αυτονομήθηκε από το 2003.

Στα πλαίσιά του, κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, δίνονται παραστάσεις αρχαίου ελληνικού δράματος και νεότερου κλασσικού ρεπερτορίου.

Η λειτουργία του, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αποτελεί την κορυφαία πολιτιστική εικόνα στο νησί της Θάσου και, εκτός των άλλων, δίνει την ευκαιρία στους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού – Έλληνες και Ευρωπαίους – να ζήσουν ξεχωριστές στιγμές πνευματικής δημιουργίας.

Ήλιος και πέτρα

Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ αυτού πραγματοποιούνται στο υπαίθριο θέατρο της Νέας Καρβάλης, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου.

Μέσα από το χορό και το τραγούδι, το φεστιβάλ θέλει να κάνει γνωστό στον κόσμο τον πολιτισμό διαφόρων λαών της υφηλίου. Επίσης με τις εκδηλώσεις αυτές επιδιώκεται η σύναψη στενών σχέσεων μεταξύ των συμμετεχόντων.

Το φεστιβάλ είναι γνωστό πέρα από τα σύνορα της πατρίδας μας, από τη στιγμή που σ' αυτό έχουν συμμετάσχει μέχρι τώρα αντιπροσωπείες από περισσότερες από 70 χώρες.

Γιορτή Σταφυλιού

Στο θέατρο του χωριού Ελαιοχώρι, κοντά στη Νέα Πέραμο, γίνεται κάθε καλοκαίρι η γιορτή του σταφυλιού. Διαρκεί 10 ημέρες, συνήθως ξεκινά τέλη Αυγούστου και ολοκληρώνεται αρχές Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο της γιορτής γίνονται διάφορες εκδηλώσεις, ενώ υπάρχουν μέρες αφιερωμένες στο περιβάλλον, το εμπόριο και την τρίτη ηλικία. Παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα από την Ελλάδα κι άλλες χώρες οργανώνουν παραστάσεις, αλλά και συγκροτήματα της ελληνικής μουσικής σκηνής δίνουν συναυλίες.

Ο σκοπός της γιορτής είναι να προβάλλει το σταφύλι και τα προϊόντα που εξάγονται από αυτό και ταυτόχρονα να ψυχαγωγήσει τους επισκέπτες της περιοχής με πολιτιστικές προτάσεις.

Γιορτή Πατάτας

Οι εκδηλώσεις της γιορτής αυτής γίνονται στην Λεκάνη, στα ορεινά του Νομού Καβάλας, 50 περίπου χλμ. από την πόλη.

Είναι ένα λαϊκό πανηγύρι που διεξάγεται κάθε Σεπτέμβρη, τις πρώτες μέρες του μήνα.

Παρουσιάζονται μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, ενώ σερβίρονται παραδοσιακά εδέσματα, με βάση την πατάτα.

Γιορτή του Κάστανου

Γίνεται κάθε Οκτώβριο στο Παλαιοχώρι Καβάλας και διοργανώνεται από τον δήμο Παγγαίου.

Προσφέρεται άφθονο κάστανο και κρασί στους επισκέπτες και είναι μια ωραία εμπειρία, που αξίζει να ζήσει κανείς.

Οι "Αράπηδες"

Αναβιώνεται στη Νικήσιανη Παγγαίου, στη γιορτή του Αη Γιάννη, και είναι ένα από τα πιο σημαντικά έθιμα της χώρας μας.

Οι νέοι του χωριού ντυμένοι με προβιές και έχοντας κρεμασμένα κουδούνια στο σώμα τους περιφέρονται στους δρόμους του χωριού και καταλήγουν στην κεντρική πλατεία, όπου λαμβάνουν χώρα ο χορός, η μάχη και η νεκρανάσταση του Αράπη, με σαφείς αναφορές στην κάθοδο της Περσεφόνης στον Άδη, τη Διονυσιακή λατρεία και τα Ορφικά μυστήρια.

Το έθιμο του Αράπη αναβιώνει εδώ και πολλές δεκαετίες, ενώ τα τελευταία χρόνια η αναβίωσή του ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο "Ο Αράπης" της Νικήσιανης.

Παράλληλα, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει διάφορες εκδηλώσεις με παραδοσιακή μουσική, χορούς και τραγούδια από δεξιοτέχνες του δημοτικού τραγουδιού και της βυζαντινής μουσικής.

Τα "Σάγια"

Την παραμονή των Θεοφανείων στη Νέα Καρβάλη η Στέγη Πολιτισμού, μαζί με τους κατοίκους του οικισμού που κατάγονται από την Καππαδοκία, αναβιώνει το παλιό έθιμο με την ονομασία "Σάγια". Κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, οι Καππαδόκες της Νέας Καρβάλης ανάβουν μία μεγάλη φωτιά στο κεντρικότερο σημείο του οικισμού, μπροστά από το κτίριο της παλιάς Κοινότητας και πιασμένοι χέρι-χέρι, χορεύουν και τραγουδούν γύρω από τη φωτιά, για να διώξουν τα κακά πνεύματα, τους καλικάντζαρους, στα έγκατα της γης. Πριν το άναμμα της φωτιάς, ψάλλουν όλοι μαζί τα κάλαντα του τόπου καταγωγής τους για τα Θεοφάνεια. Όσοι συμμετέχουν στο τελετουργικό, έχουν, επίσης, την ευκαιρία να γευτούν ορισμένα παραδοσιακά εδέσματα, που ετοιμάζουν επί τόπου μέλη της Στέγης Πολιτισμού. 

Ποντιακός γάμος στο Ζυγός (Κυριακή του Θωμά)

Παμπάλαιο έθιμο το οποίο δεν τόλμησε να αλλοιώσει ο χρόνος, αφού είναι ριζωμένο στις ψυχές των ποντίων, αναβιώνει κάθε χρόνο στο Ζυγός Καβάλας. Γίνεται αναπαράσταση του ποντιακού γάμου ο οποίος «γάμος» συμβολίζει την αρχή της ζωής και της Άνοιξης. Χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα δίνουν το δικό τους παραδοσιακό χρώμα στον γάμο ενώ οι προσκεκλημένοι γεύονται το ποντιακό φαγητό «κεσκέκ» και δίνουν ευχές στους νεόνυμφους. (ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Παναγιώτη Π.)

Στο νησί της Θάσου

Στο χωριό Παναγία της Θάσου, το βράδυ της Ανάστασης γίνεται το κάψιμο του Ιούδα. Επίσης ιδιαίτερα γνωστό είναι το καρναβάλι του νησιού .

Στα Λιμενάρια, την τρίτη  ημέρα του Πάσχα γίνεται το έθιμο "Για βρέξ' Απρίλη μ'", κατά το οποίο χορεύεται ο χορός της βροχής, για να βρέξει τον Απρίλιο μήνα.

Επίσης, στα μέσα του Ιουλίου γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις στον Θεολόγο, που κορυφώνονται με τον παραδοσιακό θασίτικο γάμο.

Στην Ελευθερούπολη

Στην Ελευθερούπολη, κάθε Ιούλιο, με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου και του Παπαχρηστίδειου Πνευματικού Κέντρου γίνονται εκδηλώσεις που διαρκούν όλο το μήνα και περιλαμβάνουν μουσικά, χορευτικά, εικαστικά και λαογραφικά δρώμενα. Ξεχωριστή μέρα αποτελεί στην πλατεία του Βαρουσιού η γιορτή του Κλήδονα.

Στο Παλαιοχώρι

Στις 20 Ιουλίου, γιορτή του προφήτη Ηλία, αναβιώνει στο Παλαιοχώρι Παγγαίου το έθιμο "Τσάνια", προς τιμήν Του. Ακούγονται παραδοσιακά τραγούδια και το γλέντι διαρκεί όλη την ημέρα.

Λαϊκά Πανηγύρια

Το καλοκαίρι γίνονται πολλά λαϊκά πανηγύρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις με κυριότερο το λαϊκό πανηγύρι Χρυσούπολης.

Στα μέσα Αυγούστου διοργανώνονται λαϊκά πανηγύρια στην Νέα Πέραμο, στην Γραβούνα και στην Νέα Ηρακλείτσα στις 23 Αυγούστου ενώ στις 7 Ιανουαρίου κάθε χρόνου αναβιώνουν Διονυσιακές γιορτές στην Νικήσιανη.

πηγή: Νομαρχία Καβάλας

Share

2009©Kavalacity.net