Πληροφορίες μάθε τη πόλη

info

Οδηγός Βρείτε ότι χρειάζεστε

kavalacity

Εκδηλώσεις ότι "παίζει" στη πόλη

evcal


Εκτύπωση

Μονοπάτι Παλιάς Καβάλας, ένας μικρός παράδεισος δίπλα μας!

Συγγραφέας: Γιάννης Προμούσας.... Δημοσίευση στη κατηγορία Εκδρομές

Σας άρεσε το άρθρο?
(12 ψήφοι, μέση τιμή 4.83 από τα 5 αστέρια)
Πρόεδρου  Πολ/κού Συλλόγου Παλιας Καβάλας

Πολλές φορές έχουμε ένα παράδεισο δίπλα μας αλλά δεν το γνωρίζουμε, έχουμε μία μικρή Εδέμ κοντά στο σπίτι μας, μα δεν το ξέρουμε.

rk10Συχνά ταξιδεύουμε μακριά από την Καβάλα για να συναντήσουμε ένα τόπο που θα μας γαληνέψει και θα μας κάνει να ξεχάσουμε τα μύρια προβλήματα της σκληρής κι αγχωτικής ζωής μας κι όμως τόσο κοντά στη πόλη μας, υπάρχει ένας τόπος μοναδικός. Ένα μικρό χωριό καλά κρυμμένο κάτω από τις φυλλωσιές των αιωνόβιων πλατανιών, λουσμένο από τα ακούραστα και δροσερά νερά των πηγών, στολισμένο με τις λιθόκτιστες κρήνες και τις κόκκινες σκεπές των σπιτιών του. Δεκαπέντε μόλις χιλιόμετρα από την Καβάλα υπάρχει ένα χωριό που δείχνει να αντιστέκεται στο πέρασμα των χρόνων και να διατηρεί αναλλοίωτα τα στοιχεία εκείνα που χαρακτηρίζουν ένα παραδοσιακό Ελληνικό οικισμό. Η φύση άφθονη, το κρασί μεθυστικό, οι πηγές αστείρευτες, τα νερά κρυστάλλινα, τα μονοπάτια μαγευτικά, ο καταρράκτης φανταστικός, ο νερόμυλος μοναδικός, τα σπήλαια και τα αρχαία μεταλλεία

εντυπωσιακά. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το χωριό της Παλιάς Καβάλας και συγχρόνως είναι μερικοί από τους βασικούς λόγους  που έχει κάποιος για να επισκεφτεί αυτό το όμορφο ορεινό χωριό. Στη πλατεία του δεσπόζει ένας αιωνόβιος πλάτανος που κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή ηλικία του. Δίπλα ακριβώς μια ακούραστη στέρνα, περιμένει τον διαβάτη για να τον δροσίσει με το γάργαρο νερό της. Ο ξένος που θα επισπευτεί το χωριό, ας κάνει μια στάση εκεί για να ξεδιψάσει κι ύστερα, ας κλείσει για λίγο τα μάτια. Θα νιώσει το θρόισμα των φύλλων που λικνίζονται στον αέρα, τη μελωδία από το κελάηδημα των πουλιών και τον ήχο του νερού που ρέει ασταμάτητα. Θα νιώσει την μαγεία της Ελληνικής φύσης.
"Get the Flash Player" "to see this gallery."

Η ιδιαίτερη ιστορία της Παλιάς Καβάλας προξενεί κατά καιρούς το ενδιαφέρον αρχαιολόγων και ερευνητών. Οι βραχογραφίες που βρέθηκαν στη περιοχή προδίδουν την ύπαρξη ζωής από τους προϊστορικούς χρόνους. Τα αρχαία μεταλλεία δηλώνουν πως τα Σκάβαλα – όπως ονομαζόταν ο αρχαίος οικισμός – ήταν ένα σπουδαίο μεταλλευτικό κέντρο έως και την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σύμφωνα δε με ιστορικούς, η σύγχρονη πόλη της Καβάλας οφείλει το όνομα της  στα αρχαία Σκάβαλα.

Είναι βέβαιο πως πάντα υπάρχει ένας λόγος για να επισκεφτείς το χωριό της Παλιάς Καβάλας. Είτε είσαι ερευνητής, είτε πεζοπόρος ή ένας ρομαντικός λάτρης της φύσης. Κι αν δεν είσαι τίποτε από όλα αυτά, αν δεν έχεις κάποιο ιδιαίτερο λόγο, αν το μόνο που ζητάς είναι να νιώσεις λίγες ώρες ξενοιασιάς, να ξεχάσεις τα προβλήματα σου και να  αποβάλεις από πάνω σου τη πίεση της καθημερινότητας, έλα στο πανέμορφο περιβαλλοντικό μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας. Εξόπλισε λοιπόν το σακίδιο σου, βάλε παπούτσια trekking, πάρε τη παρέα σου κι ανέβα στη Παλιά Καβάλα.

Το μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας, αποτελεί ένα στολίδι για το τόπο μας, είναι μια πραγματική όαση που αξίζει το κόπο να επισπευτεί κανείς. Ακούγεται απίστευτο κι όμως είναι γεγονός ότι σε απόσταση μόλις 15 χιλιομέτρων από την πόλη της Καβάλας υπάρχει ένας τέτοιος παράδεισος. Δεν είναι δύσκολο να το βρει κανείς, βρίσκεται στο χωριό της Παλιάς Καβάλας και συγκεκριμένα κάτω από το δρόμο Ζυγού – Παλιάς Καβάλας. Πρόκειται για μια διαδρομή 2,8 χιλιομέτρων κατά μήκος του ρέματος του χωριού.

Υπάρχουν δύο σημεία απ’ όπου μπορούμε να προσεγγίσουμε το μονοπάτι. Το πρώτο βρίσκεται στο χωριό και συγκεκριμένα μπροστά στη ταβέρνα ‘’Ζαφείρης’’. Εκεί υπάρχει ένας χωματόδρομος που οδηγεί στην αφετηρία του μονοπατιού. Το δεύτερο σημείο πρόσβασης βρίσκεται κοντά στη διασταύρωση του Ζυγού. Έχοντας κατεύθυνση προς την Παλιά Καβάλα, συναντάμε στα 300 μέτρα δεξιά, ένα χωματόδρομο που οδηγεί σε ένα παλιό λατομείο. Αν ανηφορίσουμε λίγο, αφήνοντας πίσω το λατομείο θα συναντήσουμε το μονοπάτι.

Πρόκειται για μια τοποθεσία ιδιαίτερου φυσικού κάλους, όπου ο διαβάτης θα ανακαλύψει τις κρυμμένες ομορφιές της φύσης, θα απολαύσει την φυσική σκιά των αιωνόβιων πλατανιών, θα αντικρίσει απόκρημνα βράχια και μικρές σπηλιές, θα δροσιστεί από τα κρυστάλλινα νερά των πηγών και θα μαγευτεί από την άγρια ομορφιά ενός πλατανώνα μοναδικού για την περιοχή.

Θα θαυμάσει την ιδιαίτερη χλωρίδα, θα δει κληματσίδες να αιωρούνται και κισσούς να φιδοσέρνονται επάνω στους κορμούς των πλατανιών, δίνοντας του την εντύπωση ότι βρίσκεται μέσα σε μια μικρή ζούγκλα. Το άγριο αυτό τοπίο σε συνδυασμό με την αίσθηση που δημιουργεί ο ήχος από τον παφλασμό των ακούραστων νερών, συνθέτουν μια εμπειρία μοναδική.

Ο περιπατητής θα συναντήσει τα ερείπια των εγκαταλελειμμένων νερόμυλων που βρίσκονται καλά κρυμμένοι μέσα στη πυκνή βλάστηση και μαρτυρούν την ύπαρξη ζωής στο τόπο αυτό, από παλαιότερα χρόνια. Θα έχει όμως την ευκαιρία να συναντήσει  και ένα αναστυλωμένο  νερόμυλο και θα έχει την μοναδική εμπειρία να τον  επισκεφτεί και να γνωρίσει από κοντά τον παραδοσιακό τρόπο άλεσης με την υδροκίνητη μυλόπετρα. Θα συναντήσει επίσης μια νεροτριβή ή αλλιώς ‘’ντουλάπι’’ όπως το λέγανε οι ντόπιοι, όπου πλένανε τις κάπες και τα χαλιά τους.

Αυτό όμως που θέλγει τον επισκέπτη, είναι ο μοναδικός καταρράκτης. Δεν χρειάζεται να τον ψάξει, καθώς τον προδίδει το κελάρυσμα του νερού που αντηχεί από μακριά. Ο διαβάτης θα συναντήσει μπροστά του ένα απαράμιλλο δημιούργημα της φύσης που προξενεί θαυμασμό. Ο καταρράκτης που πέφτει από ένα ύψος δώδεκα μέτρων περίπου, χωρίζεται σε δύο επίπεδα. Τα ορμητικά νερά του, έχουν λαξεύσει το βράχο και δημιουργούν δυο εντυπωσιακές ‘’βάθρες’’, με κρυστάλλινα νερά.

Κάθε επίσκεψη στο μονοπάτι είναι ξεχωριστή, είναι βέβαιο ότι ο επισκέπτης κάθε φορά θα έχει να ανακαλύψει κάτι καινούργιο. Θα μείνει ενθουσιασμένος και  γοητευμένος από το μαγικό τοπίο που θα αποκαλυφθεί μπροστά του και είναι σίγουρο ότι θα  θελήσει να το επισπευτεί ξανά.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται στο Περιβαλλοντικό Μονοπάτι  μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις που προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών από την ευρύτερη περιοχή. Όπως η «Γιορτή του Νερόμυλου» που διοργανώνεται τη τελευταία Κυριακή του Ιουλίου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παλαιάς Καβάλας ή το διήμερο φεστιβάλ «Wood Water Wild» στις αρχές Ιουνίου, στο οποίο λαμβάνουν χώρα μια σειρά από αθλητικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δράσεις κατά μήκος του μονοπατιού, στο καταρράκτη και στο χώρο του νερόμυλου, όπως συναυλίες, αθλήματα υπαίθρου, ορεινός μαραθώνιος, ποδηλασία βουνού κ.α.

Είναι πράγματι ένα πολύ προσβάσιμο και φιλικό για τον επισκέπτη μονοπάτι, σχεδιασμένο κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ευχάριστο και ξεκούραστο για τον περιπατητή αλλά συγχρόνως ασφαλές για τα μικρά παιδιά. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα να το επισπευτείτε είτε θέλετε να αυτονομηθείτε μέσα στην όμορφη φύση είτε θέλετε να συμμετέχετε  σε μία από τις πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα εκεί.

 

 

Share

2009©Kavalacity.net